Vohvelirauta puhdistus – näin pidät raudan hyvässä kunnossa
Päivitetty viimeksi 9.6.2025

Tuore vohveli aamupalalla tai iltaherkuttelussa on ilo, kunnes koittaa siivoushetki. Vohvelirauta ei kuulu niihin kodinkoneisiin, jotka huuhtaistaan tiskialtaassa – ja juuri siksi sen puhdistus aiheuttaa monelle harmaita hiuksia.
Oikein puhdistettuna vohvelirauta kestää vuosia, toimii moitteettomasti ja tekee kauniita vohveleita joka kerta. Tässä oppaassa käymme läpi helpot, mutta tärkeät vinkit puhdistukseen ja huoltoon. Jos olet vasta valitsemassa vohvelirautaa, kurkkaa myös vohvelirautavertailumme – siellä esittelemme helposti puhdistettavat mallit.
1. Puhdistus heti käytön jälkeen – helpoin vaihe
Heti käytön jälkeen, kun rauta on vielä lämmin muttei polttavan kuuma, on paras aika puhdistaa paistopinnat. Irrota pistoke seinästä ja odota hetki, että lämpö tasaantuu.
Pyyhi pinnat pehmeällä, kostealla liinalla tai talouspaperilla. Usein tämä riittää täysin – erityisesti, jos käytit hieman rasvaa tai taikina ei valunut yli. Älä käytä hankaavia sieniä tai teräsvillaa, sillä ne voivat vahingoittaa pinnoitetta.
Jos pinnalle on jäänyt rasvaa, lämmin liina tekee ihmeitä. Pidä siivous rutiinina – näin pinnoille ei ehdi kertyä pinttynyttä likaa.
2. Irrotettavat levyt – helppous vai ylellisyys?
Monet nykyaikaiset vohveliraudat tarjoavat irrotettavat paistolevyt, ja tämä on ehdottomasti iso plussa puhdistuksen kannalta. Levyt voi usein pestä käsin tai jopa koneessa (tarkista käyttöohje!).
Jos levyt eivät irtoa, puhdistus täytyy tehdä erityisen varovasti, suoraan laitteen sisällä. Tällöin on tärkeää, ettei vettä tai puhdistusainetta pääse laitteen sähköosiin. Käytä vain nihkeää liinaa ja pyyhi kuivaksi huolellisesti.
Irrotettavat levyt voivat nostaa hintaa hieman, mutta pitkässä juoksussa ne säästävät sekä aikaa että hermoja.

3. Ei saippuaa, ei liotusta – mitä saa ja ei saa tehdä
Yksi yleisimmistä virheistä on yrittää puhdistaa vohvelirautaa upottamalla se veteen tai hankaamalla saippualla. Näin ei koskaan kannata toimia.
Vohveliraudan sisälle ei saa päästä vettä, ja pinnoite voi vahingoittua liian voimakkaista pesuaineista. Siksi käytä pelkkää vettä ja pehmeää liinaa. Jos tahra ei lähde, toista pyyhintä – älä tartu voimakeinoihin.
Jos haluat raikastaa raudan pintaa, voit käyttää etikka-vesi -suhdetta (1:1) pienenä määränä, mutta silloinkin hyvin varoen ja ilman suoraa kosketusta sähköosiin.
4. Pintojen puhdistus – näin poistat jämähtäneet taikinajäämät
Joskus taikinaa valuu yli tai se jämähtää kiinni pintaan. Näissä tapauksissa maltti on valttia. Älä ala heti rapsuttamaan pinnoitetta teräaseella – se rikkoo pinnan ja pilaa koko laitteen.
Anna laitteen jäähtyä hieman, ja käytä puisia tai silikonisia välineitä jäämien irrottamiseen. Lämmin, kosteutettu talouspaperi paineena voi pehmittää sitkeät jäämät irti muutamassa minuutissa.
Jos lika pääsee kertymään pitkään, pelkkä liina ei enää auta. Tällöin kannattaa tehdä perusteellisempi puhdistus (katso kohta 5).
5. Säännöllinen huolto ja säilytys pidentävät käyttöikää
Vohvelirauta kannattaa puhdistaa huolellisesti jokaisen käytön jälkeen, mutta pari kertaa vuodessa on hyvä tehdä perusteellisempi huolto. Pyyhi laitteen ulkopinnat, tarkista johdon kunto ja varmista, ettei laitteen sisään ole kertynyt murusia tai rasvaa.
Säilytä vohvelirauta kuivassa paikassa, mielellään alkuperäispakkauksessa tai suojapussissa, jotta pöly ei pääse pinnoille. Älä myöskään kääri johtoa laitteen ympärille liian tiukasti – se voi vaurioittaa liitoksia.
Vohvelirauta ei ole laite, jota käytetään päivittäin – mutta kun sitä tarvitaan, sen pitää toimia moitteettomasti. Säännöllinen ja hellävarainen puhdistus takaa, että voit paistaa täydellisiä vohveleita vuodesta toiseen.
Lue arvosteluja ja kokemuksia vohveliraudoista